1995 Legend won't start/crank/turn over - The Acura Legend & Acura RL Forum
Acura Legend Forum Acura Legend Forum
 

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   The Acura Legend & Acura RL Forum > Acura Legend > Second Generation Legend (1991-1995)

Second Generation Legend (1991-1995)

Acura-Legend.com is the premier Acura Legend Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 08-06-12, 08:03 AM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: mn
Posts: 4


Car 1: 1995 Acura Legend


iTrader Score: 0 reviews
1995 Legend won't start/crank/turn over

I recently had a no start issue, where the car would turn over but would not start. I replaced the main relay and it's worked great for about a week. Last night I drove about 40 miles to a friends, when i went to leave, nothing happens with the engine when you turn the key. All the dash lights come on as they normally would, lights are bright, it just will not turn over. Could this be related to the relay I just replaced? Otherwise I've got it narrowed down to possibly a bad starter or ignition switch? How can I be sure? Are there any other possible issues?

Additional info: could hear the relay engaging the fuel pump when I would try last night, but when I try this morning no fuel pump sounds at all in the on position or when I try to start it. Just nothing happens. I'm sure the battery is not the problem. Also there is a black wire that is grounded up underneath the steering wheel that came disconnected from somewhere that I can't figure out. It seems to be an aftermarket wire, but I'm not sure and it seems like a coincidence.

Any advice or help would be greatly appreciated.
awhirley is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-06-12, 09:40 AM   #2 (permalink)
Another 3.5er
 
Join Date: Jan 2009
Location: McCalla, Al
Posts: 609


Car 1: Gold '95 G2 Acura Legend L Sedan


iTrader Score: 2 reviews
Send a message via Yahoo to JonsLegend
I wanna say electronic part of your ignition switch
__________________
a 3.5 hybrid 6 speed by the end of this week...
[SIGPIC][/SIGPIC]
JonsLegend is offline   Reply With Quote
Old 08-06-12, 10:31 AM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: mn
Posts: 4


Car 1: 1995 Acura Legend


iTrader Score: 0 reviews
Is there a way to test if for sure it is the ignition switch?

Update: I am able to jump the starter and get it running, so I've ruled that out as well. When you turn the key with it running nothing happens, it is not engaging the starter...

In the course of looking around under there, I noticed that someone has completely unhooked the cars security system (prior to me buying it). Could that be related? The black ground wire...?

Any help would be greatly appreciated. A new ignition switch will have to be special order so I am trying to figure out for sure. Thanks again!

Last edited by awhirley; 08-06-12 at 04:02 PM. Reason: update
awhirley is offline   Reply With Quote
Old 08-06-12, 08:54 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: mn
Posts: 4


Car 1: 1995 Acura Legend


iTrader Score: 0 reviews
Someone else suggested it may be a problem with the neutral safety switch... Ugh! Plus I've got that gound wire the came disconnected from under the steering column. Small blck wire, about a foot long, grounded to one of the factory bolts and just dangling there. I can't find where it disconnected from.

Last edited by awhirley; 08-07-12 at 08:44 AM.
awhirley is offline   Reply With Quote
Old 08-09-12, 08:26 PM   #5 (permalink)
Fut RIP
 
L3GDKANG/JDMKANG's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: 10-A-KEY
Posts: 10,118


Car 1: 91 Alpha/Alpha Touring KA7
Car 2: 92 Alpha/ AlphaT KA8
Car 3: 91L,93LS,94LS KA7's


iTrader Score: 39 reviews
There shouldn't be any wires hanging so that may be the problem.
Acura Legend Online Service Manual Thread (G1/G2/G2-TCS)
__________________

Yes im back! Alpha/AlphaTouring!http://www.acura-legend.com/vbulleti...ang%2Fjdm-kang
Originally Posted by Blackend
Good to meet you too Willie. I tell ya, when we were walking the Auto-X course and you guys started pulling in, I had no idea who it was until I saw the green machine and we're all like "ooohhhh, that's Willie and the Acuraholicks!"

Glad you guys made it out, and nice meeting all of you.
L3GDKANG/JDMKANG is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  The Acura Legend & Acura RL Forum > Acura Legend > Second Generation Legend (1991-1995)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 10:27 AM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
© AutoGuide