Does your Legend crank but does not start? Here's a DIY diagnostic procedure - Page 3 - The Acura Legend & Acura RL Forum
Acura Legend Forum Acura Legend Forum
 

Ľ Auto Insurance

» Featured Product
Ľ Wheel & Tire Center

Go Back   The Acura Legend & Acura RL Forum > Acura Legend > Second Generation Legend (1991-1995)

Second Generation Legend (1991-1995)

Acura-Legend.com is the premier Acura Legend Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 11-12-07, 10:25 PM   #31 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: N Canton, Ohio
Posts: 9,173


Car 1: 3.5L 1991 LS Coupe 5 Spd Blk/Blk
Car 2: 1999 Acura 3.5RL
Car 3: 2004 GMC Sierra Z71


iTrader Score: 5 reviews
Send a message via AIM to Mike Diaz
I believe that is correct. no power at the fuse box = bad main relay.
Mike Diaz is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-13-07, 01:21 AM   #32 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Sacramento
Posts: 2


Car 1: 1994 Acura Legend


iTrader Score: 0 reviews
Fuse

Sorry about that, upon closer inspection it is not the fuel pump fuse, but the 'Starter Signal' fuse in the interior fuse panel. It gets no power but the fuse is fine although I replaced it to make sure. Same issue though it cranks but no turn over.
SuperADHman is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 06:50 PM   #33 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: N Canton, Ohio
Posts: 9,173


Car 1: 3.5L 1991 LS Coupe 5 Spd Blk/Blk
Car 2: 1999 Acura 3.5RL
Car 3: 2004 GMC Sierra Z71


iTrader Score: 5 reviews
Send a message via AIM to Mike Diaz
Quote:
Originally Posted by SuperADHman View Post
Sorry about that, upon closer inspection it is not the fuel pump fuse, but the 'Starter Signal' fuse in the interior fuse panel. It gets no power but the fuse is fine although I replaced it to make sure. Same issue though it cranks but no turn over.

I gave you every bit of diagnosis information, please use it.
Mike Diaz is offline   Reply With Quote
 
Old 11-26-07, 08:24 PM   #34 (permalink)
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 3


iTrader Score: 0 reviews
Dumb question

This is great info but I'm not sure if this relay is the same as the fuel relay. Is it? Do you know where I can find a detailed diagram of where it is located and how to replace it?
bryanbuck is offline   Reply With Quote
Old 12-02-07, 09:51 PM   #35 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Lansing, Michigan
Posts: 848


Car 1: 1999 Acura TL w/ Nav
Car 2: 2005 Odyssey EX


iTrader Score: 1 reviews
Ok Mike and anyone else who knows this. My friends legend just lost power last Friday. It was almost like the tranny went out....it would rev in gear but would not put any power to the wheels. He got it into a parking lot and it shut off on him. He tried to start it again but it would not. I went to look at it tonight. When you try to start it, you could hear the starter running freely but it does not seem to be turning the engine over. It seem to be two problems, tranny and starter but it seem strange that both would go at the same time. What could cause the starter to just spin freely or give the sound that it is?
__________________
1999 Acura TL w/NAV -White on Tan (daily driver)
1999 Acura TL w/NAV -Green on Tan (197K)
2005 Odyssey EX-L - Silver Pearl Metalic (108K)
1992 L Sedan - Phantom Gray Pearl (Black/Black) (178K, RIP - 18 year old ran red light)
JamLegend is offline   Reply With Quote
Old 12-04-07, 08:11 PM   #36 (permalink)
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 3


iTrader Score: 0 reviews
spark only on one side of motor

there is spark on 3 cylinders on one side of motor, no spark at all on the 3 cylinders on the other side.
scott143 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-07, 09:06 AM   #37 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: N Canton, Ohio
Posts: 9,173


Car 1: 3.5L 1991 LS Coupe 5 Spd Blk/Blk
Car 2: 1999 Acura 3.5RL
Car 3: 2004 GMC Sierra Z71


iTrader Score: 5 reviews
Send a message via AIM to Mike Diaz
Quote:
Originally Posted by JamLegend View Post
Ok Mike and anyone else who knows this. My friends legend just lost power last Friday. It was almost like the tranny went out....it would rev in gear but would not put any power to the wheels. He got it into a parking lot and it shut off on him. He tried to start it again but it would not. I went to look at it tonight. When you try to start it, you could hear the starter running freely but it does not seem to be turning the engine over. It seem to be two problems, tranny and starter but it seem strange that both would go at the same time. What could cause the starter to just spin freely or give the sound that it is?

Broken flywheel.
Mike Diaz is offline   Reply With Quote
Old 12-11-07, 09:06 AM   #38 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: N Canton, Ohio
Posts: 9,173


Car 1: 3.5L 1991 LS Coupe 5 Spd Blk/Blk
Car 2: 1999 Acura 3.5RL
Car 3: 2004 GMC Sierra Z71


iTrader Score: 5 reviews
Send a message via AIM to Mike Diaz
Quote:
Originally Posted by scott143 View Post
there is spark on 3 cylinders on one side of motor, no spark at all on the 3 cylinders on the other side.
Either one of the ground wires that needs to be hooked up to the fuel rail, or the ignitor is probably bad.
Mike Diaz is offline   Reply With Quote
Old 12-11-07, 08:06 PM   #39 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Lansing, Michigan
Posts: 848


Car 1: 1999 Acura TL w/ Nav
Car 2: 2005 Odyssey EX


iTrader Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by Mike Diaz View Post
Broken flywheel.
I was afraid you'd say that. So is it easier to pull the engine out to fix this or pull the tranny out instead? What on the flywheel could break to cause this? the bolts?

I just cranked over the engine by hand and the cam pulleys turn so the timing belt is fine and I am getting compression while turning also.

Thanks.
__________________
1999 Acura TL w/NAV -White on Tan (daily driver)
1999 Acura TL w/NAV -Green on Tan (197K)
2005 Odyssey EX-L - Silver Pearl Metalic (108K)
1992 L Sedan - Phantom Gray Pearl (Black/Black) (178K, RIP - 18 year old ran red light)
JamLegend is offline   Reply With Quote
Old 02-12-08, 09:52 PM   #40 (permalink)
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 380


iTrader Score: 3 reviews
well how bout a no crank and obviously no start i got in adn the car didnt even try to turn over just ....... nothin. so idk whats wrong with it??
superstreet4life is offline   Reply With Quote
Old 02-13-08, 05:21 PM   #41 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: N Canton, Ohio
Posts: 9,173


Car 1: 3.5L 1991 LS Coupe 5 Spd Blk/Blk
Car 2: 1999 Acura 3.5RL
Car 3: 2004 GMC Sierra Z71


iTrader Score: 5 reviews
Send a message via AIM to Mike Diaz
Quote:
Originally Posted by superstreet4life View Post
well how bout a no crank and obviously no start i got in adn the car didnt even try to turn over just ....... nothin. so idk whats wrong with it??

1. Do the dash lights and headlights turn on?

2. Is your key hard to turn in the ignition?

3. Try shifting the car to neutral, with the parking brake on,

Try these 3 things and post your results.
Mike Diaz is offline   Reply With Quote
Old 02-15-08, 11:31 PM   #42 (permalink)
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 5


iTrader Score: 0 reviews
ok thats what is weird my legend gets fire and fuel and starts while cranking until ya let off the key in start position and yes the dash lights come on the car was garaged for last 9 months by this older family and i found a wire chewed in half by a mouse so im trying to narrow down to mouse or relay ?
cobrahatch is offline   Reply With Quote
Old 02-15-08, 11:35 PM   #43 (permalink)
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 5


iTrader Score: 0 reviews
alos does anybody know what springs from different years of hondas etc will intechnge with the legend 89 2dr it seems like gen 1's just dont have a lot available and i have heard certain civics interchange etc lol any help will be greatly appreciated
cobrahatch is offline   Reply With Quote
Old 02-28-08, 09:51 PM   #44 (permalink)
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3


iTrader Score: 0 reviews
hi guys,
I've changed head gaskets (both) recently.
And after that I cannot start my car (Legend 91, 3.2).
I' ve checked everything.
When I crank voltage is down to 4-5V, is it normal? And main relay starts to click (after two sec).
Could anybody give me any idea where I should look?
Thanks in advance.
Idol is offline   Reply With Quote
Old 02-28-08, 10:01 PM   #45 (permalink)
Registered User
 
94legendcpe's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Seattle
Posts: 1,266


iTrader Score: 18 reviews
have you checked the battery? Is your car attempting to start, but doesnt fire, or does it not even sound like the starter is engaging?
94legendcpe is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  The Acura Legend & Acura RL Forum > Acura Legend > Second Generation Legend (1991-1995)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
crank angle sensor diy maytagman First Generation Legend (1986-1990) 5 02-29-08 08:34 PM
Thinking about TB just for PM but would be nice to find DIY procedure here FiveSpeed Second Generation Legend (1991-1995) 8 02-11-07 06:55 PM
DIY: A/C Compressor Rebuild Procedure w/pics DallasLedge89 First Generation Legend (1986-1990) 5 12-30-06 11:33 PM
Noisy HLA's: Causes and Diagnostic Procedure Cruz'nLegend First Generation Legend (1986-1990) 3 06-20-05 01:26 PM
long crank to start ZiGGie Second Generation Legend (1991-1995) 8 06-07-03 07:18 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 10:19 AM.



Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
© AutoGuide